Ny Nordisk Hverdagsmad
Æggekage med fingertang, rugbrød og radiser med ramsløgsblomstersalt

Oprettet 31. May 2011
5 kommentarer
1 medlem har bedømt denne opskrift.
Æggekage med fingertang, rugbrød og radiser med ramsløgsblomstersalt

Lis, du opfordrer Mathias Holt til at bruge noget tørret, ristet fingertang i hans æggekage. Det tror jeg desværre ikke du får ret meget ud af. Han vil hellere gemme sig væk i et køleskab end at bruge tang i maden, ud fra en påstand om, det ikke er tilgængeligt. Beklageligt, men ind til videre tingenes tilstand. Han har sikkert for travlt i Meyers Madhus til at gøre noget konstruktivt ved det. Jeg har derfor lavet en æggekage, hvor der er ristet, stenmorterkværnet tang i. Kagen har en anderledes farve end ellers. Det er fordi, der er anvendt 2 spsk. solbærcoulis. Det troede jeg ikke vi havde, men sørme om ik' Margot fik noget sådant foræret til hendes fødselsdag fra Samsø. Jeg fandt det en dag i køleskabet og ku' huske din omtale af det. Estragonsmagen det giver synes jeg er temmeligt pragtfuld.

Ingredienser

100 gram danske kejserhatte svampe
et kvart blomkålshoved
2 gram pulveriseret fingertang svarende til 20 gram i friskhøstet tilstand
1 tsk mælkebøtteblomstsalt
7 vrid peber fra kværn
1 tsk havtornsgranulat
4 hele æg
4 store spsk fromage frais
aflange radiser
ramsløgsblomstersalt i små skåle
2 skiver multikærnerugbrød

Fremgangsmåde

Jeg skar svampene i mindre stykker og ristede dem sammen med ligeledes skåren blomkål. Dryssede tangpulveret ud over, sammen med salt og peber. Det duftede meget eksotisk af tang. Imens det stegte slog jeg æggene ud i en skål, blandede fromage frais'en i, solbær coulis'en og havtornsgranulatet. Det var uvant at se en æggekagemasse i tilnærmelsesvis lilla tilstand. Derfor besluttede jeg at pynte kagen med lilla purløgsblomster i stedet for det traditionelle purløg. Blomsterne smager lige sådan, men har en smule sødme også pga. honningen.
Gjorde radiserne i stand til at spise og ristede rugbrødet imens. Det tog ovnen ½ time ved 180 grader at bage kagen færdig.

Tilberedningstid

1 time

Antal personer

2

Kommentarer

  1. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 3 år siden

    Sofia, studerende som du er ved du, der er et begreb, der hedder diskrepans. En uoverensstemmelse mellem to ting, der har forbindelse med hinanden. Jeg gør hvad jeg kan for at rette op på diskrepansen i gryden imellem på den ene side at postulere tang er sundt og godt og så på den anden side ingenting andet end overmeget lidt at gøre ved det a la Jonas Astrups tangpesto. Dog vil jeg sige, jeg skylder Claus Meyer megen respekt og ære for i hans Almanak at skrive, det er helt okay at tage det tang, der endnu ligger i det rene, meget lavvandede havvand, skyllet ind med en storm, der rev det løs. Endnu er han og jeg de enste to, der synes dette er okay. De fleste andre regner det for noget, der har ligget for længe inde på stranden og derfor nok er for dårligt. Det er nok bare fordi, vi har glemt hvad det er at høste sin egen tang som vi gjorde, vi lidt tid endnu ligger under for nogle mærkværdige misforståelser, vi engang var fri for. En dag er vi givet helt fri for disse meget mærkelige fejlanskuelser der nok kommer af, slet ingen ting at have gjort ved det i alt for lang tid...

  2. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 3 år siden

    Sofia, da OPUS kokkene var færdige med at uploade deres opskrifter, talte jeg efter, hvor mange det var blevet til. I omegnen af 265 ud af målet på 300. Samtidigt havde jeg uploadet ca. 60 opskrifter inden for alle kategorier af mad, hvor i der også indgår tang. Jeg tænker derfor, seende mig tilbage, OPUS kokkene har ladet mig repræsentere, hvordan tang kan integreres i al maden, nok fordi de ik' li'e ku' få fra egen leverandør. Nu er der tegn på, de kan få fra egen, aftalte leverandør. Da skulle det ikke undre mig, de giver mig o.a. der uploader opskrifter med tang i fuldkomment baghjul. Sådan et baghjul gad jeg ret gerne godt at se på ;-) I det mindste er jeg taknemlig og vil gerne sige tak for, at jeg i disse tider hvor det var umuligt at få leveret tang til maden, kunne få lov til at udfylde det hul i forhold til konceptet det var, der ingen tang var med i maden, selv om det er et helt klart punkt i målsætningen. Meget er blevet bedre på dén front, siden Mathias Holt i 2009 begyndte at finde på opskrifter til brug i gryden. Det skulle undre mig mere end rigtigt meget, om dette ikke også vil give sig et markant udtryk blandt selve skaberne af ideen om en ny nordisk hverdagsmad efter de ti givne bud derom ;-)

  3. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 3 år siden

    Rolig nu Sofia. Det er jo ikke min bank alene, jeg er bare bidrager til det overskud de akkumulerer, hvoraf det kan lade sig gøre at have en fond, der bevilliger penge til gode, alment velgørende formål. Derfor tænker jeg også på det som mine penge, selv om der er utallige, andre bidragsydere. Det eneste der bare har undret mig mere end meget er, man sætter et etisk grundlag op, hvor i det indgår, der min. er 5 gram frisk tang med i maden dagligt, uden at tænke det med ind i hvert eneste af de små 300 opskrifter, man har designet til befolkningens åsyn, for at blive inspireret til at lave sin egen nynordiske hverdagsmad i husholdningen. Ikke i en eneste af dem er der tang med, andet end i den allersidste, hvor Jonas Astrup har en tangpesto med i en opskrift på rugbrødsmadder. Men nu er jeg jo altså heller ikke professionel tanghøster, der afsætter til grossister der sælger videre til restaurationer. Jeg er såmænd intet andet end en meget entusiatisk pionér, der både på egen hånd og i samarbejde med andre giver sig til at være ambassadør for tang med i hverdagsmaden. Det kan da godt være, det er derfor OPUS kokkene ikke lige synes jég skulle kunne være leverandør til dem af tang til eksperimenter. De har sikkert deres professionelle leverandør, der måske bare ikke har leveret til dem endnu og i loyalitet for en aftale afventer de nærmere, som man jo nogle gange må. Hvad ved jeg? Ingenting. At de så samtidig skriver i rapporten, der ingen er, der høster tang og bruger det i maden dagligt, det er jo blot en udtalelse for egen regning om dem selv. De er den ingen der foreløbig undlader at høste tang og bruge det kontinuerligt. Vi bliver imidlertid ved med at blive flere og flere der gør det på mange forskellige måder. Senest er det Omø fiskerne der har succes med at lande tang og afsætte det til grossister på sjælland, der handler med sjællandske restarationer. Får OPUS kokkene tang der fra og begynder at integrere det i opskrifterne, så er det da et skridt i den rigtige retning.

  4. Sofia Lassen, 3 år siden

    thorkil. det her lyder vildt provokerende i mine ører. har du virkelig en bank, der har brugt 100 millioner kroner på det her projekt og så gider de ingengang tage dig alvorligt. meget mere mærkeligt end det er til at forstå for mig. hvad er det her for noget?

  5. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 3 år siden

    Jeg er egentlig meget mere uhøflig i den her opskrift over for designeren af OPUS kokkenes opskrifter end jeg bryder mig om at være. Jeg ville da meget hellere have rost ham til skyerne for hans udemærkede opskrifter med tang i. Jeg synes simpelthen det er for dovent og ugideligt at få 100 millioner kroner foræret af min bank, bl.a. for at promovere 5 gram tang med i hverdagsmaden dagligt og så synes man ikke man kan overkomme at lave så meget som én opskrift, hvori der indgår tang. Jeg har endda tilbudt ham personligt at levere det tang til ham, han siger, han mangler. Tror du han gad at svare mig? Næh. Hvad er man så?

Tilføj en kommentar

Tilføj billede eller video?

Billedet skal være mindst 250 pixels bredt og højt.

Her kan du indsætte videoens "embed code".

Du er ikke logget ind. Hvis du allerede er medlem så log ind for at skrive en kommentar. Hvis du ikke er medlem så skriv skriv dit navn og e-mail adresse nedenfor.

*: Feltet skal udfyldes

Kategori

Aftensmad (187)

Tips og tricks

Prøv også

  • Verdens bedste broccolisuppe
  • Kippers på fedtsmurt rugbrød med friteret, krydret blomkålstang
  • Bov af marsklam med rødkål
  • Torskelevercreme med skyr - sprød salat og bacon - ristet rugbrød
  • Bornholmersalat
  • Morgenyoghurt med gryn