Ny Nordisk Hverdagsmad
Boller med forårets urter: skvalderkål, ramsløg og brændenælder.

Oprettet 10. April 2012
7 kommentarer
4 medlemmer har bedømt denne opskrift.
Berit True Jensen

grove boller, der egner sig godt til madpakken eller som tilbehør til mad

Ingredienser

15g gær - 5 dl koldt vand - ca 650 g mel ( gerne rugsigtemel - den svenske er fantastisk- eller fuldkornsmel) - 1/2 spsk salt
½-1 liter blandende urter, f.eks. nye skud af brændenælder og små blade af skvalderkål samt blade af ramsløg ( ramsløgen smager kraftigt igennem med en karakteristisk hvidløgsagtig smag, så vær lidt varsom med den).

Fremgangsmåde

Start dejen dagen forinden med at lave en fordej af gæren, vandet og 2 del hvedemel. Opløs gæren i det kolde vand og tilsæt 2 dl hvedmel. Rør minimum 100 omgange i dejen og lad det stå under låg til dagen efter. Den følgende dag røres fordejen igennem og den grove mel tilsættes sammen med saltet og de skyllede, hakkede urter ( blancher evt. brændenælderne forinden, da de ellers kan brænde huden). Dejen æltes varsomt ved at folde dejen fra alle retninger i ca 5-10 minutter. Dejen hæver et lunt sted til dobbelt størrelse hvorefter det varsomt foldes nogle gange og skæres ud i stykker, der formes til boller. Efterhæver på pladen 30-40 minutter - pensles med vand og bages i ovn ved ca 200 grader til de er lysebrune.

Tilberedningstid

1. dag: 10 minutter til fordej. 2. dag: Ca 15 minutter til æltning (2 gange). Hævning ca 30-40 minutter. Bagning ca 15- 20 minutter

Antal personer

der bliver ca 20 boller

Kommentarer

  1. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 2 år siden

    Jeg har endda lagt på YouTube hvordan det er at prøvesmage det islandske Vingetang: http://www.youtube.com/watch?v=IXEDUI2xczs&feature=g-upl&context=G2128ebfAUAAAAAAAAAA

  2. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 2 år siden

    Kære Emil dreng. Du kan også bare gå ind på det her link og så købe dig noget vildt lækkert nordisk tang: http://www.fremtidensmat.no/velkommen-til-oss Jeg har selv testet deres Vingetang af. Den er bare super efter min mening. Vi hører gerne din mening efter at have gjort samme eksperiment :-)

  3. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 2 år siden

    Det er også dit tang Emil siden det fra gammel tid tilhører AlleMandsRetten her i Norden :-) Du kan 1: Sanke, Samle eller Høste det selv :-) Du kan 2: Købe det af mig, siden jeg nu er blevet godkendt af Fødevarestyrelsen til at forhandle det i detailhandel jeg selv høster. Så skal du bare vente mere end en måned, da jeg først er ved at bygge det op. Skal det være Nordisk Tang, hvilket vel er hvad du påtænker (?), kan du også allerede købe det lige nu, lige her: http://www.fremtidensmat.no/velkommen-til-oss Det er som du kan se en norsk hjemmeside. Endelig er de kommet igang med at udbyde Nordisk Tang i Norge. Jeg synes det er så vildt fedt, jeg straks har bestilt 200 gram Vingetang til at lande lige her i postkassen, hvor jeg bor. Glæder mig vildt meget til at teste det ud ;-)

  4. Emil Hesk Møller, 2 år siden

    Dig og dit tang! :D hvordan skaffer jeg egentligt tang? jeg kunne godt tænke mig at teste det :)

  5. Emil Hesk Møller, 2 år siden

    Dig og dit tang! :D hvordan skaffer jeg egentligt tang? jeg kunne godt tænke mig at teste det :)

  6. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 2 år siden

    Det ku' også være fedt med et billede hvor man ser bollen skåret igennem så man kan se de dejlige urter der gemmer sig i dem :-)

  7. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 2 år siden

    Jeg giver dig fire stjerner ud af 5 fordi du har righoldigt af de vilde urter med selv om du passende opfordrer til vist mådehold med blade fra ramsløg. Den sidste stjerne kunne blive puttet på, hvis der også var tang med på en eller anden måde...

Tilføj en kommentar

Tilføj billede eller video?

Billedet skal være mindst 250 pixels bredt og højt.

Her kan du indsætte videoens "embed code".

Du er ikke logget ind. Hvis du allerede er medlem så log ind for at skrive en kommentar. Hvis du ikke er medlem så skriv skriv dit navn og e-mail adresse nedenfor.

*: Feltet skal udfyldes

Kategori

Bagværk (16)

Tips og tricks

Prøv også

  • Nælderistede nye kartofler med urtemayonaise.
  • Cremet perlebyg med rosenkålsalat
  • Spejlæg med vilde urter og vild nori tang
  • Fiskefrikadeller med hurtig "remo" og kartofler
  • Grøntsagsfad med ristede kantareller
  • Stikkelsbærkage