Ny Nordisk Hverdagsmad
Nordisk pesto

Oprettet 10. April 2011
10 kommentarer
3 medlemmer har bedømt denne opskrift.
Nordisk pesto

Opskriften er inspireret af Claus Meyers artikel i Søndagspolitiken den 27.03.2011. Rugbrød erstatter parmesanost, hasselnødder erstatter pinjekerner og rapsolie erstatter olivenolie. I den her variant er der 7 vilde urter med, vi har adgang til i egen have.
Pestoen kan selvsagt bruges i flere sammenhænge. På billedet ses det brugt som en sovs til kartoflerne. Det er en stor smagsrigdom at få i munden med en vidunderlig eftersmag der varer forbavsende længe.

Ingredienser

en skive rugbrød
en håndfuld hasselnøddekerner
3 dl koldpresset rapsolie
20 blade fra ramsløg
en lille håndfuld blomstrende brøndkarse
8 skud af døvnælde med lilla blomster
en håndfuld skvalderkålsskud
2 skudspidser af gederams
3 skud af kvan
violblomster og bellis til pynt
½ tsk sukker
½ tsk ramsløgssalt
5 vrid peber fra kværn

Fremgangsmåde

Skorpen skæres af rugbrødet hvor efter samtlige ingredienser kværnes i minihakker eller blender.

Tilberedningstid

½ time

Antal personer

bruges af en til flere, ind til der ikke er mere tilbage

Kommentarer

  1. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 3 år siden

    Selv tak Lis og god tur!

  2. Lis Klein

    Lis Klein, 3 år siden

    Thorkil, mange tak for tippet.... det vil jeg gøre.

  3. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 3 år siden

    Lis; mon ikke bare det er et spørgsmål om at tage din sankekurv og så bevæge dig hen til steder i din nærmeste omegn, hvor der er sandsynlighed for at finde naturens vilde, spiselige urter? Er du i tvivl om hvilken af de nogle og halvtreds spiselige urter du møder på din vej, kan du helt sikkert gøre gavn af Dorte K. Rhode Nissens opslagsbog: DANMARKS NATUR, VILDE PLANTER, udgivet på Gyldendals Forlag i 2010. Der henter jeg selv god rådgivning og vejledning.

  4. Lis Klein

    Lis Klein, 3 år siden

    Thorkil; hold da op for nogle smukke billeder og sikken en anretning, kan godt forestille mig alle de skønne smage af forår og sommer som er på dit tallerken. Rigtig dejlig inspiration til at komme ud i naturen og tage naturen med hjem.

  5. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 3 år siden

    Ramsløgene her på billedet er ikke fra vores egen have, men fra en skråning ved en sø midt inde i byen, hvor de skyder forfra år efter år. Det er måske nok bedst ikke at rive løgene med op, men nøjes med at høste af bladene. Lige nu er bladene 10-12 cm lange med perfekt smag:

  6. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 3 år siden

    Døvnældens friske skud er i blomst lige nu og bliver ved med at være det hen over sommeren. Man brænder sig ikke på den lige som på Stor nælde:

  7. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 3 år siden

    Bellis er i blomst lige nu og langt hen over sommeren, hårdfør som den er:

  8. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 3 år siden

    Viol kommer igen år efter år på samme sted. Det er lige nu, de er i flor:

  9. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 3 år siden

    Gederamsen kommer igen år efter år. Hos os har den fået lov til at så sig selv. Lige nu skyder planten kraftigt. Det gør den sikkert også på steder i ens omgivelser, hvor man kan huske at have set dem fuldt udvokset i blomst. Billedet viser et par af de friske skud:

  10. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 3 år siden

    Brøndkarsen i pestoen kommer fra vores vindueskarm mod nord. Det smager ikke helt så kraftigt som den vilde eng- eller brøndkarse, men smagen er alligevel god og lige nu blomstrer brødkarsen, som ses på billedet:

Tilføj en kommentar

Tilføj billede eller video?

Billedet skal være mindst 250 pixels bredt og højt.

Her kan du indsætte videoens "embed code".

Du er ikke logget ind. Hvis du allerede er medlem så log ind for at skrive en kommentar. Hvis du ikke er medlem så skriv skriv dit navn og e-mail adresse nedenfor.

*: Feltet skal udfyldes

Tips og tricks

Prøv også

  • Røget ål på rugbrød med vilde urter
  • Suppe  af grønne asparges.
  • Grønne asparges med ramsløgdressing
  • Stegt andebryst med græskarmos og stegt fennikel i æblemost.
  • Stegt rødspætte med sellerimos og blomkålssalat
  • Midnatssnack: Syltede knopper af Ramsløg