Hvorfor fejrer vi Fars Dag?

Hvorfor fejrer vi Fars Dag?


Denne artikel indeholder annoncer.

D. 5. juni er det Fars dag. Traditionen har eksisteret i rigtig mange år, men den ikke for alvor slået igennem gennem det danske land som f.eks. Mors Dag har. Dagen, ligesom Mors Dag, lægger op til at du fejrer din far med bl.a. en gave. Men hvorfor fejrer vi Fars Dag og er det ikke bare en kommerciel ting?

Hvor stammer Fars Dag fra?

Fars Dag eller ‘Fathers Day’-traditionen startede i USA helt ligesom Mors Dag. Dagen, der hædrer fædre, blev officielt gjort til national helligdag i 1966 af Præsident Lyndon B. Johnson og blev skrevet ind i loven af Præsident Nixon i 1972.

Hvordan startede traditionen?

Fars dag traditionen startede i Fairmont, West Virginia 5 juli i 1908. Her prøvede man at starte en tradition med at fejre Fars Dag, men 4. juli er den amerikanske nationaldag, så fejringen af far dagen efter den kæmpe festdag, fik ikke meget opmærksomhed.

Sonora Smart Dodd fra Spokane blev inspireret af Mors Dag traditionen i 1909, hvor hun ville hylde sin far, William Jackson Smart. Han var alenefar med 6 børn og dette skulle hyldes. Her faldt den første fejring den 19 juni 1910 med hjælp fra den lokale kirke.

Traditionen, der udsprang fra Spokane, blev dog ikke særlig udbredt, og blev glemt da ”stifteren” rejste fra Spokane til Chicago. I 1930’erne vendte hun tilbage til Spokane og fik med hjælp fra handelslivet, gang i traditionen der denne gang blev udbredt til hele landet, og ikke kun lokalt omkring Spokane.

Fars Dag start i Danmark?

Starten på Fars Dag i Danmark dateres tilbage til 1935. D. 5. juni, samme dag som Grundlovsdag, blev den første anerkendte dag. Traditionen i Danmark er kommercielt, for et råd af nordiske handelsmænd flyttede dagen fra 5. juni til den anden søndag i november, så julesalget kunne blive styrket. Det blev dog flyttet tilbage i 1956 fordi Fars Dag i november ikke fik meget opmærksomhed. Vores skandinaviske naboer har dog fastholdt november datoen for Fars Dag.

Giv en gave?

Traditionen er ganske kommerciel, men helt ligesom du bør give en Mors Dags gave, så bør du selvfølgelig også fejre din far med gave. Her behøver du ikke bruge en formue på en gave til ham. En erkendelighed som øl, vin, gin, chokolade, delikatesser eller praktiske ting som værktøj, køkkenting og andet, er alle noget som de fleste bliver glad for.