ANNONCER

Spinningcykel guide – Din guide til valg af den helt rigtige spinningscykel

Spinningcykel guide – Din guide til valg af den helt rigtige spinningscykel


Hvis du gerne vil komme i form, men måske ikke ønsker medlemskab i fitnesscentret eller klubben, er en træningsmaskine til hjemmetræning måske det rigtige valg for dig. Her kan en spinningcykel være maskinen der giver den hårdere træning end f.eks. motionscyklen kan give.

I denne spinningcykel test prøver vi at give et svar på hvordan og hvad der er den bedste spinningcykel for dig. Men en af de bedste og topscorer model med et par år på bagen, er Sole Fitness SB700. Cyklen kommer i en høj kvalitet og ydeevne som du kan læse mere om i denne test. Prisen ligger i mellemklassen, hvor Titan Spinbike SB5600 med 13 kg svinghjul er en fin model i den billige prisklasse.

Hvad er en spinningcykel?

Spinning er kredsløbstræning og blev opfundet af langdistance cyklisten Johnny G i 1980. Her byggede han den første spinning cykel ud af dele fra en motions- og racercykel. Siden 1992 har spinning været et beskyttet varemærke ejet af Madd Dogg Athletics, der dog over årene har mistet sin berettigelse til ejerskab, og i dag er spinning et begreb der frit kan bruges af alle.

Spinningcyklen har udviklet sig siden 1980 og er i dag en optimeret og strømlinet cykel der ikke har meget sammenligning med racer eller motionscykler. Spinningcykler har ikke kædetræk men virker ved en rem og et vægtbalanceret svinghjul. Og den særlige cykel kan indstilles på rigtig mange måder, så de fleste udøver kan sidde optimalt. Robustheden i typen gør den ofte også mere driftsikker end mange racer eller motionscykler.

Fordele ved spinning?

Spinning er høj intensitet træning (HIIT), og det er en effektiv og sund træning for din generelle helbred. Det forbedrer dit hjerte, kredsløb, nyre, lunger, immunforsvar, hormon system m.m.

Ikke nok med at spinning kan gøre dig fit ret hurtig, så er træningsformen også god til at forbrænde kalorier. Og alt afhængig af dit kalorieindtag, vil du kunne opnå vægttab ret hurtigt ved at spinne.

Du styrker også dine muskler i den nedre krop da dine baller, lår og lægge bliver sat på arbejde.

Ulemper ved spinning?

Der er ulemper ved alting, og ved spinning kan man sige – det er hård træning. Det kan ofte betyde, at du overbelaster kroppen hvis du lægger for hurtigt ud. Helt ligesom du kan opleve smerter i lænden, som også kan komme på mountainbiken eller racercyklen.

Spinning styrker musklerne i den nedre krop, og her kan en ulempe være, at du skal kompenserer ved at styrketræne overkroppen.

​De bedste spinningcykler?

Udvalget blandt spinningcykler er helt ligesom romaskinercrosstrainer m.m. ret stort. Du finder mange forskellige brands, funktioner og kvaliteter som alle kommer i vidt forskellige prisklasser. Vi har her samlet en oversigt over nogle af de bedste modeller fra forskellige uafhængige test, så du hurtigt kan danne dig overblik indenfor dit budget.

  • Titan Spinbike SB5600 – 2000 kr.: Til omkring 2000 kr. får du en fin kvalitet i forhold til prisen med SB5600 cyklen fra Titan. Modellen har et 13 kg. svinghjul, kædetræk og maks. belastning på 125 kg.
  • Nordic 235 Spinner – 3500 kr.: Modellen er tung med svinghjul på hele 19 kg. og en samlet vægt på 50 kg. Robust cykel med et godt design og ydeevne der dog også kommer med kædedrift frem for remdrift.
  • Kettler Racer 1 – 5500 kr.: Denne model er i en noget højere kvalitet, og kommer med remdrift. En stabil cykel med en svingmasse på 18 kg og filtbremse. Du får også en computer med angivelse af hastighed, tid, distance, energi og pedalomdrejninger.
  • Sole Fitness SB700 – 7000 kr.: Sole Fitness SB700 er topscorer i flere forskellige test gennem årene, for du får høj kvalitet, brugervenlighed og ydeevne. Et godt køb i mellem prisklassen til hjemmetræningen.
  • Abilica Premium Pro – 10000 kr.: En god pro model der scorer højt i anmeldelser for sit design, teknik og kvalitet. Cyklen kommer med en svingmasse på 22 kg. og magnetisk modstand, så du får en fuldstændig lydløs træningscykel. En af de bedste spinningcykler der dog også koster en del.

Skal du vælge motionscykel eller spinningcykel?

Om en spinningcykel eller motionscykel er bedst, kan kun besvares ud fra dit behov og lyst. Begge er en cykel, og begge bruges til motionstræning indendørs frem for på landevejen eller skoven. Men der hører lighederne også op, for de to træningsmaskiner er både forskellige i opbygning og behov.

En motionscykel giver en god komfortabel position og træner i en mere afslappende form. Her er modstanden som regel med magnet. Cyklen er velegnet til moderat træning eller til genoptræning. Det er en spinningcykel med fastnav ikke, hvor hjul og pedaler fortsætter med at køre rundt.

Spinningcyklen er til dig der ønsker den samme følelse i kørsel og hårdhed, som når du kører på landevejen. Modstanden er direkte mekanisk forbundet til pedalerne, og modellen er velegnet til den stående cykling, som ikke er specielt nemt på en almindelig motionscykel.

Træning uden instruktør?

Spinning som du nok har oplevet i fitnesscentret, sportshallen eller anden sted, er ofte holdtræning med instruktør på. Men du kan selvfølgelig ligesom med alt andet, også træne alene derhjemme. Her kan du med fordel bruge det store hav af forskellige gratis træningsprogrammer som du finder på Youtube eller apps som Kinetic, Bkool, Zwift, Trainerroad m.m. Du kan også vælge at købe en af de mange online spinning programmer.

Vælg spinningcykel?

Det kan være svært at vælge den rigtige cykel, hvor dine behov skal være afgørende:

  • Hvad er dit budget for køb af cykel?
  • Hvor ofte vil du bruge cyklen?
  • Hvad er dine forventninger til fremtidig træning?

Se videoen her med vejledning til køb:

​Når du kender dit behov, så vælg cykel ud fra kriterier som også bliver fortalt i videoen:

  • Belastning: Køb en cykel der kan klare din vægt og lidt til. De fleste modeller kommer med maks. brugerbelastning på 125 elle 150 kg. Men dog noget, som du skal holde dig for øje.
  • Modstand: Modstanden bør kunne ændres nemt efter hvilken træning du ønsker. Her vil den lave modstand give lav intensitet mens høj modstand giver dig den høje intensitet.
  • Svinghjul: Før i tiden var vægten af svinghjulet afgørende for robustheden af motions- eller spinningcykler. Og der er en stadig en grad af sandhed i det, selv om udviklingen har skabt høj kvalitet i lavere vægt. Et tungt svinghjul vil dog give en følelse af at køre på racercyklen, da massen og vægten giver en mere stabil cykel og tungere fremdrift.
  • Pedaler: Hvis du vælger at købe en spinningcykel til seriøs træning, skal pedalerne have mulighed for at spinningsko og justering. Som det mindste bør der være kombipedaler.
  • Sadel: Vi er alle skabt forskellig, og derfor skal en sadel selvfølgelig kunne justeres efter din størrelse.
  • Styr: Se på om styret kan indstilles, hvilket de fleste dog heldigvis kan.
  • Kopholder: Hvis du vil sidde over en time og træne på cyklen, så vil du nok også gerne have noget vand. Og selv om det ikke er en nødvendighed, er det dog en ganske praktisk ting at have på cyklen.

Spinning udstyr

Hvis du vil gå all-in på spinning og den optimale træning, kan du nok ikke undgå at købe noget udstyr også. Spinningsko er fremstillet til at virke på spinningcyklen og er vel næsten det samme som cykelsko. Det er træningssko der klikkes på cykelpedalen, så du sidder godt fast og kan give den maks. gas under træningen. Her er udvalget helt ligesom cyklerne, temmelig stort.

Spinningtøj eller cykeltræning er ganske praktisk, da det er fremstillet til brug med høj puls som giver meget sved. Derfor er svedtransporterende og åndbart tøj meget godt at investerer i, hvor de kortærmede bukser og trøjer giver mest luft.

Hvordan sidder du rigtig på cyklen?

For den optimale stilling på cyklen, kan du bruge disse råd som udgangspunkt:

  • Indstil sadlen så knæet er let bøjet ved siddende stilling
  • Slap af i dine skuldre
  • Sænk hagen så hovedet får en naturlig stilling
  • Ret ryggen med let rundet lænd
  • Hold foden så meget vandret som muligt

Hvilken teknik er bedst?

Vi er alle forskellige, og både træder og sidder forskelligt. Men fælles er dog, at du skal holde overkroppen i ro, så du får et roligt tråd. Alternativet er det anstrengte tråd, hvor du lader kroppen hugge side til side.

Hvis du vil træne til det rigtige tråd, skal du indstille cyklen til at at træde omkring 100 omgange per minut. Træd rundt kun med det ene ben på pedal i et minut. Derefter træder du rundt med begge ben 3-5 minutter, og træder dernæst rundt kun med det andet ben i et minut. Brug denne øvelse et stykke tid indtil det afslappet tråd føles naturligt.

Hvis du altid kører i det høje gear, vil du nok komme til at hugge fra side til side engang imellem, og dette kan give knæsmerter. Forkert indstilling af cyklen kan også give smerter i knæ. Det kan du heldigvis gøre noget ved. Hvis du oplever smerter, kan indstillingen skyldes:

  • For lav sadel: Kan give smerter forrest i knæet
  • For høj sadel: kan give smerter i lænd, hofte, bagdel, hudløshed, baglår og bagsiden af knæ
  • For lav styr: Kan give smerter i skuldre og følelsesløshed i hænder og fingre
  • For høj styr: Giver ikke smerter, men giver en dårlig træning

Hudløs?

Hvis du oplever, at du bliver rød eller får øm bagdel, er det ofte fordi sadlen sidder for højt. Det gør nemlig, at du glider henover sadlen når du træder i pedalerne, og derved skaber du en vedvarende friktion der irriterer huden.

Den eneste anden mulighed er bukserne, hvor puden måske er slidt i stykker.

Hvordan indstiller du cyklen?

Indstil din spinningcykel korrekt:

  • Sadel: Din sadel skal være helt fremme og sidde ved overkanten af låret, hvor du har en 90 graders bøjning i hofte.
  • Styr: Som udgangspunkt skal styret være lidt lavere eller i højde med sadlen.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme