Affugter test

brug en affugter test til boligen

En affugter kan bruges til mange formål. Har du et hus, sommerhus, lejlighed eller lignende med høj luftfugtighed vil det være en god ide at anskaffe en affugter. En affugter forebygger blandt andet mod skimmelsvamp og husstøvmider. Dette vil sige, at du hurtigt vil mærke en markant forskel i rummet, mindre sygdom, og mindre risiko for at skulle få fjernet svamp fra væggene. Har du en garage eller en stald der falder under frysepunktet om vinteren, vil en større affugter også sagtens kunne bruges.

I denne affugter test har vi samlet et udvalg af testvindere og bedste modeller til privatbrug. Modellerne er fundet i diverse uafhængige tests, så du kan få det nemme overblik til at vælge den rigtige model til dit behov.

Hvis du søger en affugter til de større rum som vaskerum, kælderrum og lignede, kan denne Woods ED-50F måske være velegnet. Modellen er kåret som testvinder ved Tænk, svenske Villalivet m.m. Helt ligesom de fleste andre modeller fra Canadiske Woods, er også denne affugter både effektiv og enkel at bruge.

ED-50F kan klare større rum, hvor du kan bruge det i rum/lokaler på op til 230 m2. Modellen affugter op til 33,2 liter i døgnet ved 35 grader. Hvor brug ved 20 grader affugter den op til ca. 21 liter. Temperaturmæssigt ligger arbejdsbrugen mellem 10 og 35 grader. Du kan indstille den indbyggede ventilator i to trin.

Vandtanken har en beholdning på 10,4 liter, med et støjniveau på samme niveau som M10 modellen, hvor støjniveauet ligger mellem 40 – 55 decibel. Modellen er ganske tung, da vægten ligger på 28 kilo, så den er noget mere besværlig at flytte rundt.

 • Maks. arbejdsområde: 230 m2
 • Luftmængde: Trin1 129 m3/t – Trin2 26 m3/t
 • Tankvolume: 10,4 liter
 • Arbejdsradius: 10 – 35 grader
 • Vægt: 28 kg

Woods DS28F – god model til mellemstore rum

Woods DS28F er en affugter med en kapacitet der kan være velegnet til standard rum i boligen. ​Modellen scorer gode karakter i forskellige tests som ved norske Klik.no for sin effektivitet, enkle brugervenlighed og det at den er ganske støjsvag, som dog skal siges, ikke er bedre eller værre end de andre andre modeller fra Woods.

DS28F kan bruges i mellemstore rum op til 140 m2 hvor den f.eks. kan bruges i vaskerummet til at tørre tøjet. Indstillingsmulighederne klares med et par drejeknapper, hvor du kan justerer hastigheden i to trin.

Modellen kan affugte op til 17,5 liter i døgnet, og kommer med en vandtank på 10,4 liter. Temperaturen ligger mellem 5 og 35 grader. DS28F kommer med indbygget filter helt ligesom de andre Woods affugtere, hvor den opsamler luftbårne partikler så de ikke bliver blæst ud i rummet igen.

 • Maks. arbejdsområde: 140 m2
 • Tankvolume: 10,4 liter
 • Arbejdsradius: 5 – 35 grader
 • Lydniveau: 38 – 58 dB(A).
 • Vægt: 24,5 kg

Woods MRD-10 – perfekt til badeværelse eller lille kælderrum

Canadiske Woods giver dig også denne kompakte affugter til de små rum som badeværelse eller et lille lokale i kælderen. I forskellige tests scorer den samme karakter som M10 modellen, og de to modeller er stort set identiske. Dog er MRD-10 dog mere kompakt, hvor den kan klare mindre rum men er mere støjsvag og effektiv.

Modellen er nem at betjene og med en vægt på kun 9 kg, er den ganske mobil i forhold til at bruge den i forskellige rum i lejlighed, rækkehus m.m. Du finder den til forskellige priser ved Silvan, Harald Nyborg, Bauhaus m.m. hvor den billigste pris per dags dato, ligger på ca. 1400 kr. ved Skousen(Priserne varierer dog meget).

Modellen slukker af sig selv hvis temperaturen i rummet ændrer sig, hvor brugen fungerer mellem 5 til 35 grader. Vandtanken er kun på 2,7 liter og modellen slukker sig selv, hvis tanken bliver fyldt op. Køb denne model hvis du vil have den høje ydelse, mobilitet og kompakte form til det mindre rum, hvor badeværelset kan være det oplagte sted til at tage fugten.

 • Maks. arbejdsområde: 40 m2
 • Luftmængde: 100 m3/t
 • Tankvolume: 2,7 liter
 • Arbejds​radius: 5 – 35 grader
 • Støjniveau: 48 dB(A)
 • Vægt: 10 kg

Woods M10  billig model til mindre rum

En lidt mindre model indenfor affugtere i en god kvalitet er denne hvide M10 model fra Woods. Affugteren måler 48 cm. i højden, lige under 28 cm i bredden og vejer omkring 10 kilo. Det gør modellen noget nemmere at flytte rundt end mange andre i lignede kvalitet.

Modellen er forholdsvis støjsvag med et officielt tal på 42 dB. Dog vil blæseren afgive mere larm, hvor det reelle tal er over 52 dB, og nok den største ulempe ved modellen. Fordelene ved Woods M10 er dog dens enkelthed, ydelse og prisen der gør M10 til en billig affugter med høj ydelse.

Woods M10 er velegnet til rum / lokaler på 40 kvm. og under, hvor den kan arbejde i rum ned til ca. 5 grader eller maks på 32 grader. Vandtanken kan rumme 2 liter, så du får samlet rigtig meget fugt.

Du styrer affugteren med det enkle touch-panel med timer, så du kan sætte det til at køre på planlagte tidspunkter. Det kan værehvor du har vasketøj til at tørre indendørs gennem de våde og kolde måneder på året.

 • Maks. arbejdsområde: 40 m2
 • Luftmængde: 150 m3/t
 • Tankvolume: 2 liter
 • Arbejdsradius: mellem 5 og 32 grader
 • Vægt: 10 kg

Hvad og hvorfor en affugter

En affugter er et apparat der sikrer bedre indeklima ved at sænke den ellers høje mængde vanddamp i luften. Normale affugtere fungere i temperaturer mellem +5°C til +35°C. Affugtere inde for disse temperaturer kaldes kondensaffugtere.

De fungere således, at fugten fjernes fra luften ved at vanddampen afkøles til flydende form. Rent praktisk bliver luften trukket gennem affugteren, henover nogle nedkølede kobberrør og herefter frigives til vand i luften. Vandet kan løbe 2 veje, enten løber det fra spolerne til en vandtank, eller også løber det direkte ud i afløbet. Derefter bliver der udblæst lidt affugtet og tør luft ud i det valgte rum.

En affugter er ikke nogen stor maskine der står et sted og brummer. Normalt ligner den blot en kasse​ du tilslutter til strømnettet. Når du tænder maskinen, analyserer den luften og trækker automatisk fugten ud af rummet. Fugten trækkes herefter ind i maskinen, hvor den afledes som vand ned i afløbet eller i en vandtank.

Fordele ved en affugter

Fugt i hjemmet øger risikoen markant for at få skimmelsvamp i hjemmet. For høj luftfugtighed giver skimmelsvampen nogle af de bedst ønskelige livsbetingelser. Udover det, med mindre du ofte lufter ud i huset, er husstøvmider også en væsentlig grund til at anskaffe sig en affugter. Næst efter pollenallergi, er husstøvmideallergi den mest almindelige form for allergi i det danske samfund. Soveværelset er især et attraktivt levested for støvmiderne. Dette er selvfølgelig fordi der er både varmt og fugtigt.

Affugtere til mindre rum

Bor du i en mindre lejlighed, men stadig har brug for at få boligen affugtet, så bør du ikke vælge en særlig stor affugter. Nogle af de mindre affugtere på markedet er rigeligt, dog er det nemmest hvis du har en tørretumbler eller lignende. En typisk affugter vil oftest kunne klare 10 liter vand i døgnet, dette er nok til både at kunne lave mad og gå i bad, og stadig fjerne al overflødig fugt.

I mindre lejligheder bør du især give en støjsvag affugter en chance. Når en affugter kører, kan de godt udgive en mindre støj. Her kan det være oplagt at kigge efter en affugter der ligger under 40 dB (A) i lydniveau, da den ellers formentligt kommer til at irriterer i længden. Især fordi du bør centrere affugteren så vidt muligt for at få den maksimale ydeevne.

Affugtere til større rum(Kældre, sommerhuse og større boliger)

Døjer du med fugt i kælderen eller garagen, vil en affugter helt klart være en god idé. Her bør du dog gå efter de lidt større affugtere på markedet, da de klarer lavere temperaturer langt bedre. Dette gælder for eksempel i garagen hvor temperaturen sjældent sniger sig over 15 grader, men stadig ikke kommer under frysepunktet.

Har du derimod brug for en affugter der også skal virke i rum ​under 5 grader, er det meget vigtigt, at du søger vejledning hos en fagmand, da dette kræver en helt speciel type affugter. Langt de fleste affugtere der sælges til privatbrug, er nemlig kondensaffugtere, og disse fungerer ikke ved så lave temperaturer.

​Hvis du skal have affugtet en uopvarmet garage eller stald hvor temperaturen til tider kan falde til under 0 grader, så er en adsorptionsaffugter ofte det korrekte valg. Teknikken bag denne affugter sikrer, at den kan køre på meget lavere temperaturer i forhold til kondensaffugteren. Og derfor er det ofte denne type til affugtning der bruges til f.eks. byggerier. En adsorptionsaffugter fungerer ved, at den trækker fugten ud af luften ved hjælp af en kombination af en særlig rotor og et varmelegeme.

Sådan får man mest ud af sin affugter

Har du et særligt sted i huset, hvor fugten virkelig er ved at få skabt et problem, er en affugter uden tvivl en af de mest effektive valg. Det er dog vigtigt at du bruger ens affugter alene. Det vil sige, at du ikke prøver at opvarme lokalet samtidig, da det vil ​gøre at der lige så stille kommer mere og mere fugt i luften.

Udover at det selvfølgelig er vigtigt at vælge den rigtige affugter, er placeringen også en vigtig ting at tage stilling til. Det er vigtigt at affugteren står på et stabilt underlag, og helst så centralt i det rum du ønsker at affugte. Derudover er det også vigtigt at du sørger for at holde vinduer og andet lukket, da du ellers risikerer at fugtig luft udefra trænger ind, og stopper affugteren i at yde optimalt. Det er også en god ide at placere maskinen så højt som muligt, da fugt stiger opad.

Det sidste og næsten vigtigste punkt er, at du ikke lader affugteren køre for længe ad gangen. En god huskeregel er, at ​du skal lade den køre indtil der er omkring 12-15 procent fugt tilbage i luften. Kommer du under det, kan du risikere at få problemer i trækonstruktionerne, som til sidst kan ende med at revne hvis de bliver for tørre.

4.7/5 (65 Reviews)
Click here to add a comment

Leave a comment: