Solsejl test-guide: De bedste solsejl til sommersolen
Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af research..., men vi afgrænser os primært til produkter tilgængelige på prisportaler eller annonceplatforme. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Oplistningen er ikke et udtryk for en rangering af produkter, og annonceaftaler kan påvirke placeringen og udvælgelsen af vores produkter – læs mere her. Læs mere
Et solsejl er en fantastisk opfindelse til haven, altanen, sandkassen eller måske terrassen. Men der kan stadig være ret mange spørgsmålstegn ved et solsejl, hvis du aldrig har haft noget at gøre med et før. Der findes nemlig forskellige typer og de findes samtidig i forskellige prisklasser.
Solsejl modeller
Her finder du et lille udvalg af typer solsejl, størrelser og priser som inspiration til haven eller til institutioner som vuggestue, børnehave, SOF m.m.
Firkantet Lux Solsejl
Dette fikse solsejl er vandafvisende og super nemt at montere. Sætter du sejlet op, kan du nyde en dejlig tur i haven, uden at blive generet af de mere skarpe solstråler.
Fra:208 Kr.Vandgennemtrængende solsejl
Med et Vandgennemtrængende solsejl skal du ikke være nervøs for, at sejlet bliver tynget ned af regnvejr. Vandet løber igennem åbninger i vævningen. Så kan du nyde dit ...
Vandafvisende solsejl
Et vandafvisende solsejl er utroligt praktisk til gården, haven eller terrassen. Solsejlet skærmen ikke blot mod regn og vind, men også mod solens stråler. Derved kan du s...
Trekantet Lux solsejl ( 5x5x7,1 m)
Vil du gerne skærme et område af og undgå solens hårde stråler? Med et Lux solsejl kan du nyde sommeren i haven uden at blive solbrændt. Få køligere temperaturer og sp...
Trekantet solsejl (3,6x3,6x5,1 m)
Et trekantet solsejl er en effektiv metode til at skabe et køligere område i haven eller på terrassen. Solsejlet skærmen for op til 85% af solens stråler og giver derved ...
Fra:299,00 Kr.De forskellige typer af solsejl
Når vi snakker om solsejl, så er der fire forskellige typer af dem. Der er både vindstærke, vandtætte og vandafvisende sejl, samt Baldakin. Alle typer besidder i en større eller mindre grad af at være vindstærke, vandafvisende og vandtætte, hvor disse vil blive uddybet nærmere. Det de forskellige typer har tilfælles er at de alle beskytter mod solens UV-stråler.
Se også de mest populære Kay Bojesen produkter.
Du bør dog altid være opmærksom på, at de helt billige sejl til terrassen du finder i diverse butikker hvor du ellers kan handle værktøj og teltudstyr, oftest ikke tilbyder sejl der kan beskytte dig mod UV-strålerne – F.eks. disse hos Harald Nyborg.
Vandtæt sejl til terrassen
Et vandtæt sejl, som du nok kan regne ud, holde dig tør fra regnen. Du kan sagtens få et vandtæt sejl der også er stærk mod vinden og afviser vandet. Men når du vælger et vandtæt sejl, så får du et sejl der typisk er dyrere end de andre, da den i princippet kan det samme som den alle og derved er en ”alt-i-en” løsning, hvor dét du betaler ekstra for, er at den er vandtæt.
Solsejl Baldakin
Baldakiner er det sydeuropæiske navn for solsejl. Her er der et hav af forskellige baldakiner, hvor vi blot forholder os til den simple af dem. En baldakin placeres under et glastag eller en pergola, således at den beskytter for solen og dens varme. En baldakin er lavet af det samme stof som normale sejl og kan administreres ved hjælp af en motor eller ved de bare hænder.
Vandafvisende solsejl
I Danmark, er vandafvisende solsejl nogle af de mest populære. Vi har typisk en del regn henover sommeren, selvom seneste sommer (2019) bragte os den varmeste hidtil. Den helt store forskel ved vandtætte og vandafvisende sejl, er hvor meget de reelt afviser af vand.
Vandafvisende sejl afviser nemlig dug og mindre byger i form af støvregn, men afviser ikke helt vand og er derfor ikke helt vandtætte. Grunden til at denne er mere populær i forhold til det vandtætte sejl, er grundet prisen. Et vandtæt sejl er bare markant dyrere end et vandafvisende solsejl, hvorfor de fleste kan nøjes med et vandafvisende. Vi er alligevel ikke udenfor i det gode vejr hvis det regner helt vildt, men de mindre byger om sommeren kan stadig være ganske behagelige at være ude i. Den oplagte type at give i gave til ham, hende eller dem der har snakket om behov for skygge.
Vindstærke solsejl
Ved større områder, anbefales de vindstærke solsejl. De vindstærke sejl er primært for at skabe skygge. Typen er den der holder længst, da de kan tåle nogle udfordringer fra den danske natur. Grunden til at disse sejl er så solide, er at dug og regn ikke har mulighed for at skabe en mervægt på solsejlet, da det løber lige igennem. Disse solsejl egner sig bedst til institutioner, større områder, SFO’er og lignende.
Du finder også solsejl til campingvogn, camplet, båd og lignede. Helt ligesom du finder forskellige smarte solsejl til barnevogne som disse du finder hos Kids-world. Disse typer af sejl der ikke er til haven finder du hos Biltema, Bilka, Ikea, Jysk, Båd og camping butikker m.m.
Hvor skal et solsejl placeres?
Du kan ikke regne med at det er lige så let som med en parasol, da placeringen på sin vis er permanent. Den kan du ikke bare lige rykke fra et sted til andet, alt efter hvor solen bevæger sig hen. Derfor bør du undersøge hvor solen rammer din matrikel, hvilke tidspunkter den gør det og derefter vurdere hvor solsejlet skal placeres.
Der findes dog få sejl hvor du kan justere placeringen en anelse, men det er ofte ikke særlig meget, hvilket specielt ikke rigtig gør nogen forskel. Derudover kan du få solsejl der kan være i forskellige højder, hvor dette vil være den bedste mulighed for at tilpasse dit solsejl alt efter solens placering.
Så hvilke tider på dagen vil du have brug for solsejlet og hvor er solen på dette tidspunkt?
Montering af sejl til terrassen
Til at starte med, skal du udføre en utrolig nøjagtig opmåling, således beslagene til solsejlet er placeret korrekt. Du bør altid give lidt ekstra afstand fra beslag til solsejl, da dette er lettere at justere, end hvis afstanden er for kort. Når vi siger ”lidt til” så menes der ca. 30 centimeter. Det skal nemlig også give mening i forhold til hvor stort et sejl du har tænkt dig at anskaffe, eller måske endda allerede har anskaffet.
Når du har målt op, er det beslagene der skal monteres.
Normalt er terrassen i forlængelse eller opad huset. Såfremt din terrasse er det, er det bedst at finde et hjørne. Når du køber et solsejl, så medfølger der skruer, beslag og alt hvad du skal bruge, med. Dog kan du ikke bide dig sikker i at det er noget der passer til dit hus. Dette giver dig anledning til at undersøge hvad muren på dit hus kan tåle af materialer, når du skal til at montere beslagene til solsejlet. Svaret på dette kan du nemt finde i det lokale byggemarked som Silvan, Jem & Fix, Bauhaus, Harald Nyborg, Xl Byg m.m.
Placering af solsejl
Et solsejl skal helst sidde fast og spændt ud, således at det får et rigtig flot udseende, i forhold til hvis det ligner en dug der hænger løst.
Du bør montere beslagene i en rigtig rækkefølge, da du ellers kan opleve udfordringer med at få solsejlet til at hænge som det bør. Når du montere dit solsejl kan du lave et tjek, som går ud på at du hælder vand oven på det. Dette kan du eventuelt gøre med en vandslange.
Hvis vandet det drives til siden, så sidder det korrekt, da et solsejl skal have en mindre hældning, så vandet ikke ophobes når det regner. Det værste der kan ske er, at vandet ophobes og solsejlet kollapser. Hvis det virkelig skal gå galt, så kan solsejlets kollapsen risikere at gøre skade på bygningen grundet beslagene der bliver udfordret ved nedfaldet.
Ved montering af sejl til terrassen bør du have kendskab til følgende:
- Anskaf dig noget godt reb: Det er ikke altid at det rigtige reb eller tov medfølger når du køber et sejl, hvorfor du bør anskaffe dig noget af god kvalitet. Du kan også sørge for at købe et sejl hvor rebet medfølger, således du ikke skal tænke på det.
- Trekantet solsejl: De trekantede udgaver, som også er vandafvisende, er dem vi ser flest af i Danmark. Det er et sejl der er let at opsætte, hvor det dog er vigtigt, at du ikke spænder solsejlet stramt op mellem de to af de tre kanter. Her bør du stramme siderne langsomt op, lidt ad gangen, så sørger du også for at du kan justere trækningen korrekt, når arbejdet er fuldført.
- Firkantet solsejl: Når du skal montere et firkantet solsejl, så skal du starte med diagonale hjørner. Når disse to hjørner er sat op, påbegynder du opsætningen af de to andre. Du må derfor aldrig starte med to sammenhængende hjørner, medmindre du netop gerne vil have et ustabilt og hængende solsejl.
Vedligeholdelse af solsejl
Det kan godt betales sig at købe et stort og dyrt solsejl, men det kræver også sin vedligeholdelse, da det helst skal ses som en langsigtet investering. Hvis du tager dit sejl ind, når du ikke bruger det, så er der her en del levetid at hente på dit sejl. Men de fleste vælger dog at lade det hænge ude og blot rulle det ind, hvilket kan være OK, men det kræver stadig en smule pleje.
Du bør:
- Vaske dit solsejl mindst én gang årligt. Her bør du bruge algefjerne, da regnvand let kan danne et grønligt skær på dit solsejl.
- Se efter beslagene mindst én gang årligt. Løbende kan beslagene også ruste, hvilket betyder at du bør skifte dem ud når du ser dem. Hvis ikke du gør dette, så kan det have betydningsfulde og dyre konsekvenser for resten muret på dit hus.
- Være sikker på at solsejlet er stramt helt op, således at vinden har svært ved at sætte sit præg på det. Hvis vinden får lov til at tage fat i dit solsejl, så går dette ud over syningerne og kan derved meget hurtigt påvirke levetiden på dit sejl til terrassen.