Ny Nordisk Hverdagsmad
Flækærtepostej med tang

Oprettet 20. March 2011
2 kommentarer
1 medlem har bedømt denne opskrift.
Flækærtepostej med tang

Postejen kan ses som et forsøg på at fremstille en nordisk hummus. Der er anvendt fire forskellige slags tang i beherskede mængder og der indgår pulveriseret havtorn fra Finland. Inspirationskilden er OPUS kokkenes flækærtemos.
En af gangene vi spiste af det, viste det sig, det smager godt sammen med moden ost. En anden gang viste det sig, det ingen god ide er at spise det sammen med røget, skiveskåren pålægskød. Så forsvinder den meget karakteriske smag en hel del. Smagsprøver uddelt på arbejde fik kommentaren. Ummm... Det smager af meget. Og eftersmagen er langvarig.

Ingredienser

100 g flækærter
1 tsk sydesalt
1 stort hvidløgsfed
½ rødløg (i mangel af kraftfulde krydderurter)
3 spsk koldpresset rapsolie
2 spsk pulveriseret finsk havtorn
1 spsk granulat af søl, søsalat og purpurhinde
1 spsk tørrede, knuste brændenælder
2 tsk fennikelfrø
1 lille tsk gastrik med blæretang
15 vrid peber fra kværn
6 spsk af kogevandet
sølsalt

Fremgangsmåde

Der er for tiden en debat, om det nødvendigvis skal blive ved med at være sådan, at man udbløder bælgfrugter natten over. Da jeg satte flækærterne i blød skummede vandet meget og blev temmeligt snavset. Jeg blev med halve timers mellemrum ved med at udskifte vandet indtil det til sidst evnede at opretholde at være helt klart. Besluttede mig også for, at lade ærterne forblive i opblødningsvandet natten over. Bare for at være på den sikre side.
Gastrikken er et lille kapitel for sig selv. Har ikke tidligere kendt til det, men er blevet opmærksom på det takket være OPUS kokkene. Inspirationskilden til at lave det selv har jeg fundet her: http://www.clausmeyer.dk/da/opskrifter_/jul_med_meyers/gastrik_-_til_justering_af_saucer_og_gryderetter_.html?recipeid=21
Efter at have karamelliseret de 100 gram sukker kom jeg 3,5 g pulveriseret blæretang i, inden jeg tilføjede 1,25 dl balsamisk eddike. Tanken var, at blæretang i sig selv virker smagsforbedrende og derfor måske kunne ophøje gastrikkens tilsvarende virkning.
De opblødte flækærter blev kogt i en ½ liter frisk vand tilsat teskefulden af sydesalt.
Som anbefalet var ½ time nok til at gøre dem helt møre.
Imens skar jeg det ½ rødløg i småstykker.
Så det hele op i blenderen og tryk på kværn.
Det viste sig gavnligt at tilsætte 6 spsk af kogevandet og tilføje en lille tsk sølsalt.

Tilberedningstid

12 timer hvor den reelle arbejdstid er ca. 1½ time inclusiv opvask

Antal personer

Vi har været tre personer om at spise af det over en uge.

Kommentarer

  1. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 3 år siden

    Lis! Tak for dine stjerner! Pudsigt som vi deler smagsløg for ting, der virkeligt smager eksotisk igennem og herligt, du også kan få fremskaffet havtorn. Hvor fra? Mig bekendt er der en god helsekosttradition i Tyskland. Jeg har købt mit online fra en dansk forhandler. Sjovt man kan sidde hjemme hos sig selv og købe et produkt, der kommer fra så langt væk som Finland. Jeg synes, det er pragtfuldt, selv om jeg da også er vild med at komme ud i naturen og selv samle, hvad man kan bruge i køkkenet af diverse vilde urter fra skov, eng, strand og hav. Jeg har lavet en variant af flækærtepostejen. Til et koncept der bygger på væsenligt mere anvendelse af krydderurter end ellers, burde det vel kun være i nødstilfælde, at man bruger et ½ rødløg til erstatning for kraftfulde krydderurter. Det lykkedes mig den anden dag at falde over persille af en kraftigt smagende kvalitet, jeg har anvendt 44 gram af i opskriften (Inden stilkene blev pillet fra). Der ud over har jeg eksperimentelt justeret på de andre ingredienser. Der er 2 tsk anisfrø i istedet for fennikel, kun 1 spsk havtorn (det var lige syrligt nok med 2 spsk), 2 hvidløgsfed i stedet for 1, 2 spsk af granulatet af søl, søsalat og purpurhinde i stedet for 1, 2 spsk tørrede brændenælder i stedet for en og 2 tsk sølsalt i stedet for én. Konsistensen er nærmest pestoagtig, uden af den grund at være meget flydende. 2 tsk sølsalt er måske lige i overkanten. Det egner sig af den grund godt til i et tyndt lag at blive smurt oven på en rugknækbrøds ostemad, som ses på billedet.

  2. Lis Klein

    Lis Klein, 3 år siden

    Thorkil; lyder helt vildt lækkert - elsker nemlig hummus - spiser det tit til friske grøntsager. Havtorn er jeg også begyndt at bruge, kan købe det i tørret tilstand.

Tilføj en kommentar

Tilføj billede eller video?

Billedet skal være mindst 250 pixels bredt og højt.

Her kan du indsætte videoens "embed code".

Du er ikke logget ind. Hvis du allerede er medlem så log ind for at skrive en kommentar. Hvis du ikke er medlem så skriv skriv dit navn og e-mail adresse nedenfor.

*: Feltet skal udfyldes