Ny Nordisk Hverdagsmad
Klørtang boller

Oprettet 22. June 2011
10 kommentarer
4 medlemmer har bedømt denne opskrift.
Lis Klein
Lis Klein

Docent - VHS
Klørtang boller

Du kan bruge din egen gode opskrift på boller og tilsætte f.eks. klørtang - eller du kan bruge nedenstående opskrift

Ingredienser

6 dl vand
15 gr gær
1 tsk sukker
1 spsk rapsolie
6 gr salt
1 stor håndfuld hakket klørtang
230 gr hvedemel
70 gr fine havregryn
300-400 gr spelt mel
Tangolie til pensling
Klørtangspidser til pynt
Groft salt til drys

Fremgangsmåde

Opløs gæren i vandet og tilsæt sukker, olie, salt og blæretang. Rør melet i væden til en elastisk, blød og ret fugtig dej. Dæk dejen med et klæde og sæt den på køl til næste dag.

Kom bagepapir på to bageplader. Ælt dejen let igennem, form den til boller og sæt dem på bagepladerne. Pensl bollerne med tangolie og læg blæretangaspidserne på. Pensl igen bollerne med lidt tangolie og drys med salt.

Bag bollerne ved 190 gr i ca. 20-25 min.

Brug bollerne til madretter eller spis dem med helt almindeligt pålæg.

Tilberedningstid

Dag 1 ca. 20 min - dag 2 ca. - 30 min

Antal personer

Der bliver ca. 18-20 stk boller

Kommentarer

  1. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 3 år siden

    Selv tak, Lis. Du er velkommen. Det er jo vigtigt at du og din datter kan genkende bl.a. Langfrugtet klørtang, skulle I en skønne dag selv kaste jer ud i at høste af den, som den står sammen med resten af klørtangfamilien i det lave vand i vores tidevandszone ;-) Der er et link her til et biologisk site, hvor hele klørtangfamilien er temmeligt godt dokumenteret: http://www.fugleognatur.dk/artintro.asp?ID=9181&dknavn=Langfrugtet%20Kl%ef%bf%bdrtang&latin=Fucus%20evanescens

  2. Lis Klein

    Lis Klein, 3 år siden

    Thorkil; tak for din oplysning omkring hvad det rigtige navn for tangen er.

  3. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 3 år siden

    Skal jeg være helt ærlig tyder meget i på, at mange flere mennesker gerne har villet bidrage med noget godt i gryden end det er lykkedes for. Der er så mange tilmeldte og så er det stort set kun mig, der har kunnet finde ud af at komme igennem med sit forhavende ofte, konsekvent, lige som OPUS kokkene gjorde det, indtil Jonas Astrup var færdig med at uploade Mathias Holts sidste opskrift af de 265 han skabte til gryden. Der virker som om rigtigt mange løber skrigende bort allerede den første gang og bliver væk fra at kommentere fremover, fordi det er bare en lille bitte smule besværligt at finde ud af, hvordan det her særlige site fungerer. Det er sgu' da trist når ideen med gryden ellers er så god :-(

  4. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 3 år siden

    Lis, måske er det ikke så betydningsfuldt. Måske er det alligevel. Om ikke andet så for at kende nærmere til biologien af det danske tang, det er godt at spise. Det du bruger i din bolleopskrift er langfrugtet klørtang også kaldet Fucus evanescence. Det kan jeg se, fordi det er mig der har høstet det til dig. Derfor kender jeg det. Da jeg skulle klippe mit tang fra høsten ved Fornæs tidligt i maj opdagede jeg, der var markante forskelle på blæretangen og savtangen. Det var ikke bare de to, jeg havde klippet fra sine stenfæstninger på det lave havvand, der var helt tydeligt tre forskellige slags. Jeg undrede mig allerede over det, da jeg stod til vand i knæene og tænkte: Det er da mærkeligt det der blæretang har sådan nogle lange blærer. Det har jeg da ikke set før. Hvad mon det er for noget? Nu véd jeg hvad forskellen er. Der gror en familie af Fucus i den indre, danske tidevandszone. Den hedder Klørtangs familien på biologisk sprog. Der er blæretang. Det kendes på at der mindst sidder to små runde blærer i spidsen af væksterne. Den hedder Fucus vesiculosus. Så er der langfrugtet klørtang. Den hedder Fucus evanescense og det er den du bruger i din bolleopskrift. Kendetegnet er blærerne er aflange i stedet for runde. Så er der savtang, Fucus serratus, der er kendetegnet ved ingen blærer men små, hvide tråde, der stritter ud fra de nye skud, der i kanten ligner en sav. Så er der lav klørtang, Fucus spiralis, det lykkedes mig at høste ved stranden ved Fløjstrup skov på vejen hjem fra tanghøsten på Samsø midt i maj. Det er meget lavt og har meget store runde, men også lidt rektangulære blærer. Så kan jeg iøvrigt høre Dorte, gryden driller dig mere end meget. Jeg kan også forstå på samtalen du har eftergjort Lis's opskrift med en eller anden slags tang. Er du i tvivl om genvordighederne med teknisk at få det til at fungere at uploade korrekt til gryden, da kontakter du mig blot via linket dertil i min profil. Jeg vil æde min gamle hat på at jeg kan hjælpe dig igennem og det er alvorligt ment. Der har ikke været dén tekniske udfordring ved at være aktiv i gryden, jeg endnu ikke har fundet en god og effektiv løsning på og jeg skal lige love dig for, det er megastore udfordringer jeg har skullet gå igennem, skal jeg tale ærligt fra hjertet. Tusinde gange har jeg haft lyst til at løbe skrigende bort, men prøvede så igen på en eller anden ny måde, for at se hvordan det så virkede. Via mail kan du også få mit telefonnummer, så jeg mere her og nu kan guide dig igennem.

  5. Dorte Stiboldt

    Dorte Stiboldt, 3 år siden

    Hej Lis. Teknikken driller. Øv...men kommer med opskrift, når jeg har grejet hvad der gik galt.

  6. Lis Klein

    Lis Klein, 3 år siden

    Dorte, hvad er det for en opskrift du har sat ind? tror der er sket en fejl, kan ikke se opskrift eller billede.

  7. Lis Klein

    Lis Klein, 3 år siden

    Hej Dorte, tak skal du have, du kan bruge lige præcis den tang du har. Hvis du bruger noritang/ purpurhinde bliver bollerne med nøddesmag. Så jeg er spændt på hvordan dine boller er blevet.

  8. Dorte Stiboldt

    Dorte Stiboldt, 3 år siden

    Hej Lis. Dine boller ser bare rigtig gode ude. Har noget tang (kender dog ikke arten), men nu kaster jeg mig ud i din tang-bolle-opskrift.

  9. Thorkil Degn Johansson

    Thorkil Degn Johansson, 3 år siden

    Lis, der er det pudsige ved det, at det foreløbigt synes at være således i gryden, der ik' rigtigt er andre end dig og mig, der for alvor tager tangtråden op. Hvor meget mere måtte jeg så ikke elske, at jeg her helt tydeligt kan se, hvad det er for noget tang, der pynter dine boller, du gengiver så smukt fotografisk? Godt gået søster tang du går så meget op i at integrere det i selv vores morgenmadsbrød. Har jeg været for dum i anden sammenhæng håber jeg det måtte være tilgivet. Ellers ta'r jeg gerne imod hævn på godmodig måde. Jo jo. Uden dig var jeg bare et enestående tågelys, der alarmerede med lyd ud i den uigennemsigtige tåge, det da godt kunne være, der er noget godt at hente i tang. Du får lige som tågen til at lette, så man klart for sit åsyn ser hvad der reelt drejer sig om, hvad der godt er at komme at hente.

  10. Lis Klein

    Lis Klein, 3 år siden

    Blæretangboller klar til at komme i ovnen

Tilføj en kommentar

Tilføj billede eller video?

Billedet skal være mindst 250 pixels bredt og højt.

Her kan du indsætte videoens "embed code".

Du er ikke logget ind. Hvis du allerede er medlem så log ind for at skrive en kommentar. Hvis du ikke er medlem så skriv skriv dit navn og e-mail adresse nedenfor.

*: Feltet skal udfyldes

Kategori

Bagværk (16)

Tips og tricks

Prøv også

  • Blomkålssuppe med krydderurtesalat
  • Grillet eller kogt majs
  • Agurk med dild og rygeostdip
  • Rosenkål med røget okseinderlår og peberrodsvinaigrette
  • Pakker med kuller og krydderurtedressing
  • Müesligrød med tykmælk og Søl