Blodtryksmåler test

brug en blodtryksmåler test til at finde den bedste

At vide hvilken stand dit helbred er i, vil logisk nok altid være en god idé. Til dette er der mange måder, men en af de mest simple og effektive metoder er blodtryksmåling. Og derfor kan du med fordel bruge denne blodtryksmåler test til at finde en god model til hjemmebrug.

I dagens Danmark døjer mellem 20-25% af befolkningen af for højt blodtryk (kilde: Rikke Eriksen, Doc24.dk). Dette er i sig selv ikke specielt skadeligt, dog øger det risikoen for en lang række andre sygdomme, samt blodpropper. Flere undersøgelser har vist, at omkring 50% af danskere i alderen 55-64 år lider af en eller anden form for blodtryksproblem. Næst efter sygdommene, er det mest skræmmende problem, at det langt fra er alle der oplever symptomer.

Hvis du gerne vil have styr på dit blodtryk, kan du med fordel finde den nemme og hurtige inspiration til de bedste blodtryksmålere som vi har fundet ud fra forskellige uafhængige tests. Modellerne nedenfor er testvindere eller scorer høje karakterer for deres præcision, brugervenlighed og kvalitet.

Omron RS2 til håndled er en god billig model der er kåret som testvinder ved Test.se, her scorer den høje karakterer for sin robusthed, præcision og brugervenlighed.

Man kan argumenter for om håndled eller måler til armen er bedst, men hvis du er omhyggelig kan præcisionen være helt det samme med denne til håndleddet. Og med præcision er den billige pris absolut en fordel i forhold til mange andre modeller. Blodtryksmåler til håndled er hurtigere, men dog også mere unøjagtig hvis du skynder tingene igennem. Så lad være med at vælge modellen fordi den er hurtig, da formålet med en måler er det rigtige resultat.

Køb måleren for sin præcision og pris. Den er helt enkel uden nogen ekstra funktioner, som dog heller ikke er en nødvendighed for at tage blodtrykket.

 • Håndledsmåler
 • Huskefunktion
 • 3 linjer display
 • Pris 295,- kr.

Microlife BP A6 blodtryksmåler

Hjerteforeningen anbefaler denne Microlife BP A6 blodtryksåler for sin præcision i måling. Det samme gør sig gældende for forgængeren, Microlifte PBA 100 Plus der er kåret som testvinder i mange uafhængige testsider.

Modellen fra Microlife anvender den nye Gentle+ teknologi og kommer med mulighed for to-bruger funktioner. Her kan du lave 99 målinger på hver bruger, som gør den velegnet til par brug.

Du kan måle både blodtryk, puls og atrieflimmer. Modellen giver dig også mulighed for at tilslutte måleren til computeren, så du kan overføre måling data på hver bruger.

 • Måler til overarm
 • Klinisk valideret, BHS protocol A/A
 • MAM teknologi
 • 99 målinger per bruger
 • 2 bruger mulighed
 • Pris: 849,- kr.

Omron M7 Intelli til overarm

Omron M6 Compact IT var en testvindende blodtryksmåler hvor afløseren er den fuldautomatiske Omron M7 måler. Modellen er udviklet til at måle dit blodtryk og puls ved hjælp at måling på overarmen.

Modellen er mere avanceret end Omron RS2 hvor de flere funktioner logisk nok giver dig flere muligheder. Og netop det, at du får flere funktioner kan være årsagen til, at du skal betale mere for denne måler end f.eks. den billigere RS2. Du kan nemlig tilslutte måleren ved hjælp af bluetooth og Omron Connet App. Her skal det siges, at det er ekstra funktioner i forholdet til det primære formål, nemlig at måle dit blodtryk.

M7 Intelli Compact It kommer med det fuldautomatiske IntelliSense oppumpningssystem, så måleren stort set klarer alt arbejdet for dig.

 • Måler til overarm
 • Fuldautomatisk
 • 2 bruger hukommelse
 • Medfølgende Intelli Wrap manchet, opbevaringstaske og batteri
 • Pris 799,- kr.

Nokia blodtryksmåler til armen

Denne model hedder oprindelig Withings, men Nokia har opkøbt Withings der er kendt for eltandbørster, digital termometer, massageapparater, badevægte mm. Det gør dog ikke måleren hverken bedre eller dårligere. For måleren har klaret sig ganske godt i tests hvor den blandt andet scorer højt i test ved svenske Mobil.se.

Modellen er fuldautomatisk til brug på overarmen. Og den byder på lidt flere funktioner end ”bare” tage blodtrykket. Du kan nemlig tilslutte den til din telefonen, så resultaterne bliver sendt til din IPhone eller Android telefon via Health Mate app.

 • Måler til overarm
 • Ubegrænset hukommelse
 • Bluetooth eller USB tilslutning
 • IOS og Android kompatibel
 • Pris: 944,- kr.

Beurer BM 57 til overarm

Beurer BM 56 blodtryksmåler til overarmen kommer med en god ydelse i holdbarhed, præcision og brug til formålet, hvor prisen ligger i mellem prisklassen. Beurer der er kendt for den høje kvalitet indenfor varmepuder, elektriske tandbørster, øretermometer m.m. laver også forskellige blodtryksmålere, hvor BM 57 kommer med overarmsmanchet og bluetooth.

Skærmen er ganske god i størrelse og lys, så du nemt kan afløse resultaterne. Oppumpningen er ikke verdens hurtigste. Du kan tilslutte via bluetooth og Health Manager app, ligesom du kan bruge måleren med personvægt, pulsoximeter, eller måske aktivitetsarmbånd.

 • Måler til overarm
 • 2 brugere
 • 60 måling hukommelse
 • Bluetooth
 • 23 – 43 cm manchet mål
 • Pris: 524,- kr.

Hvad er blodtrykket?

Hvor hårdt dit hjerte skal slå for at pumpe nok blod rundt til at ilte musklerne og organer betegnes som blodtrykket. Dit blodtryk bliver målt i en enhed der hedder millimeter kviksølv (mmHg). Dette kommer fra historien fra tiden med kviksølvstermometret, men også rent praktisk. Mængden af kviksølv er nemlig høj under hjertets sammentrækningsfase, og en lavere værdi under hjertets afslapningsfase.

Generelt siger man, at blodtrykket skal ligge omkring 120/80. Når du bruger en blodtryksmåler, fremkommer der to tal, dit højeste blodtryk, og dit laveste. Altså findes der 2 typer for blodtryk, diastoliske og systoliske blodtryk. Det systoliske blodtryk er dit maksimale blodtryk, det måles ved at se hvad blodtrykket er, når hjertet trækker sig sammen og presser alt blodet ud i dine blodårer. Det diastoliske blodtryk er dit laveste blodtryk, det måles når blodet flyder frit, altså når hjertet slapper af mellem to slag.

Hvorfor får du forhøjet blodtryk?

Forhøjet blodtryk er en af de mange sygdomme, som man stadig ikke kender den helt præcise årsag til. Der findes to typer af blodtryksforhøjelse, primær- eller sekundærblodtryksforhøjelse.

Omkring 95% af alle danskere sidder inde med den primære. Hvilket vil sige, at man i disse tilfælde ikke finde en specifik årsag til, hvorfor personerne har for højt blodtryk. Dog er man enige om, at det særligt er vores gener der spiller en stor rolle. Dette vil altså sige, at forhøjet blodtryk ofte er noget, der går i arv fra vores forældre. Derfor er der nogle personer med en ekstra høj risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, og altså har en større risiko for at blive ramt af f.eks. slagtilfælde eller blodpropper.

I de resterende 5% af tilfældene kan man spore årsagen til det forhøjede blodtryk til en nuværende eller tidligere tilstand, som har haft en indvirkning på ens blodtryk. Nogle af de hyppigste årsager i disse tilfælde inkluderer:

 • Nyresygdomme, såsom nyrebetændelse eller forsnævring af nyrearterierne
 • Binyrelidelser, såsom hormonproducerende svulster
 • Graviditet
 • Lægemiddelbivirkninger, eksempelvis fra P-piller
 • Indtagelse af euforiserende stoffer som kokain og amfetamin
 • Indtagelse af meget store mængder lakrids

Symptomer på forhøjet blodtryk

Som nævnt tidligere, oplever langt de fleste danskere ingen symptomer. I sjældne tilfælde kan det dog komme til udtryk, nogle er af dem er blandt andet:

 • Ondt i hovedet
 • Træthed
 • Svimmelhed (​Hvis du rejser dig for hurtigt op)
 • Åndenød
 • Hævede ben

Anvendelse af blodtryksmåler

Inden du starter på dine målinger, er det selvfølgelig vigtigt, at du vælger den rigtige manchet. Manchetten er blot et stykke stof som du skal lægge om din arm eller håndled alt efter, hvilken type blodtryksmåler du har købt.

Eftersom manchetten skal placeres om din overarm, er det vigtigt at den passer til din overarms størrelse. Det kan derfor anbefales at måle omkredsen på din overarm. Selvom der findes mange størrelser af manchetter, så er langt de fleste lavet, så de dækker arme med en omkreds på 22-42 centimer, hvilket er tilpasset både tynde og svært muskuløse eller overvægtige personer.

Tag dit blodtryk

Før du begynder på målingen, er det vigtigt at du sidder naturligt og behageligt. Sidder du korrekt, burde dit hjerte hverken pumpe blod hårdere eller svagere rundt i kroppen. Derfor kan det anbefales, at du sætter dig i en ret stol og dine arme hviler på et armlæn. Medmindre du bruger en manchet der bør anvendes på håndleddet, er det vigtigt at skulderen er afslappet.

En normal manchet skal sidde på overarmen, og samtidig være i hjertehøjde. Dine fødder skal naturligvis også være placeret naturligt på gulvet. Derfor er det vigtigt du f.eks. ikke bøjer benet, da hjertet derfor kan risikere at skulle pumpe mere for at få blod ned til fødderne.  

Det næste skridt er, at du skal sørge for at være totalt afslappet. Dvs. at du ikke lige har røget cigaretter, lavet fysisk aktivitet m.m. Du skal være afslappet i 5-10 minutter efter du har sat dig i stolen. Dette er fordi dit hjerte naturligvis slår hurtigere hvis du har løbet en tur, gået en tur, på trapper og andet.

Placering af manchetten er logisk også nok en vigtig del i undersøgelsen, og bør derfor gøres med omhu. Manchetten skal sidde omkring 2-3 centimeter over dit albueled på bar hud. Det er derfor også vigtigt, at du ikke har nogle trøje eller lignende på.

Når du har fundet ud af hvor manchetten skal sidde, er det vigtigt at du ikke strammer den for hårdt, da du kan risikere at den kan blokere flowet i dine blodåre, og derfor modtager misvisende resultater. Dog skal du stadig være opmærksom på, at den ikke sidder for løst, så den rutsjer rundt på din arm.

Hvordan hæver eller sænker man sit blodtryk?

Døjer du med enten for højt eller for lavt blodtryk kan det sænkes både ved hjælp af kost, livstilsændringer og ikke mindst ved hjælp af medicin.

Uanset om du vælger at afprøve alle løsningerne eller blot én enkelt, er det dog vigtigt, at du løbende holder øje med dit blodtryk. Dette lyder måske som en stor mundfuld, og det vil det også være for nogle, det vigtigste er dog, at du som sagt bruger ​blodtryksmåleren moderat, især hvis du ligger i den udsatte aldersgruppe.

Søg rådgivning ved din læge

Som nævnt tidligere, er vores blodtryk en af de bedste indikatorer på vores krops helbred. Derfor er det ​vigtigt, at du løbende tager en snak med din læge, lige meget om du så har en formodning om at dit blodtryk er for højt eller ej.

Din læge er den person der kan give dig den bedste rådgivning, stille den rette diagnose og ikke mindst give dig den rette behandling. I visse tilfælde kan det være, at lægen blot siger, at du skal ændre dine kostvaner, mens han/hun i andre tilfælde vil udlevere noget blodtrykssænkende medicin. Udover det, vil de i langt de fleste tilfælde bede dig om at løbende holde øje med dit blodtryk. Her får de selvfølgelig brug for en blodtryksmåler. Dog vil lægen i sjældne tilfælde fraråde hjemmeprøver, da nogle lider af arterieflimmer. Derfor bliver undersøgelsen nødt til at blive foretaget anden vis, f.eks. manuelt.

Er du det mindste i tvivl om dine resultater, kan det klart anbefales at kontakte din læge og få en ordentlig vurdering.

Denne side er anmeldt af: Joachim A. Jepsen 10/10
4.6/5 (58 Reviews)
Click here to add a comment

Leave a comment: